Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Dzień matki przypadający na 26 maja, a więc w czasie kiedy wiosna ma najwięcej do zaoferowania to świetna okazja do przygotowania oryginalnego, a zarazem lekkostrawnego i zdrowego posiłku dla naszych mam.
Warto wykorzystać składniki takie jak świeże warzywa i truskawki, które w tym okresie serwuje nam sama matka natura i połączyć je z bogactwem pożądanych dla organizmu wartości odżywczych zawartych w mięsie ryb.
Przygotowanie łososia na truskawkowej sałatce zajmie nam niewiele czasu, za to dostarczy niesamowitych wrażeń smakowych i estetycznych, nie wspominając już o bezcennym uśmiechu na twarzy matki.
Dla przygotowania jednej porcji potrzebny będzie: filet z łososia, garść świeżych liści szpinaku baby, 15 dag pozbawionych szypułek truskawek, połowa porcji mozzarelli, mała biała cebula (można użyć delikatniejszej w smaku szalotki), limonka, oliwa z oliwek, przyprawy (sól i pieprz). Należy pamiętać, że najwyższą zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych, (nieporównywalną z wołowiną, wieprzowiną i drobiem) znajdziemy w mięsie ryb dziko żyjących, dlatego wybierając rybę warto zwrócić uwagę na jej pochodzenie. Filet należy umyć, a następnie przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z limonki oraz oliwą, po czym piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Czas pieczenia łososia to odpowiedni moment na przygotowanie sałatki. Komponujemy zatem mieszankę świeżych liści szpinaku z ćwiartkami truskawek, pokrojoną w kostkę mozzarellą, posiekaną cebulką oraz wyciśniętym sokiem z limonki, a następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy odrobiną oliwy. Sałatkę po wymieszaniu układamy na talerzu, a na wierzch kładziemy upieczony filet. Podany w tak oryginalnej formie zdrowy i lubiany łosoś dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych i estetycznych dla ukochanej mamy.
Niezaprzeczalnie łosoś należy do ryb tłustych, a zarazem kalorycznych, jednakże występujące w mięsie ryb wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3) pomagają w obniżeniu szkodliwego cholesterolu, działają przeciwzakrzepowo i organizmowi nie zagraża po ich spożyciu otyłość lub niestrawność. Ponadto sałatka w przedstawionym połączeniu komponuje się również w odświeżającą, a zarazem lekkostrawną mieszankę witamin i minerałów, których wchłanianie dodatkowo wspomagać będą zdrowe tłuszcze.
Pamiętajmy o dniu matki, który może być szczególną okazją na przygotowanie smakowitego obiadu niespodzianki, ale miejmy także świadomość tego, iż najbliższe nam osoby należy wspierać również w kwestiach prawidłowego odżywiania nie tylko od święta!