Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Choć istnieją listy produktów spożywczych zalecanych i niewskazanych przy zgadze, nie ma diety odpowiedniej dla wszystkich. Dlaczego? Ponieważ reakcja organizmu na poszczególne pokarmy jest kwestią indywidualną. A zatem produkt o złej reputacji może nie mieć wpływu na twoje objawy. Będziesz natomiast odczuwać dyskomfort po zjedzeniu potrawy uznawanej za łagodną. Poświęć więc trochę czasu, aby stworzyć własną listę dozwolonych i zakazanych produktów. Pomoże ci prowadzenie dziennika. Notuj w nim, co jesz oraz opisuj objawy, które potem wystąpią. Pamiętaj, że stres, spożywanie potraw w pośpiechu lub tuż przed snem, może mieć wpływ na niestrawność i zgagę. Dlatego zapisuj godzinę, czas trwania posiłku i swój nastrój. Dzięki temu, przekonasz się, czy lepiej wyeliminować coś z diety całkowicie, czy jeść dany produkt z umiarem, np. wolniej lub o innej porze.