Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
We wcześniejszym artykule została opisana budowa ziarna zbóż. Z jakich elementów się ono składa oraz dokładniej zostały omówione otręby, które obejmują łupinę oraz warstwę aleuronową. Jest to część oddzielana podczas przemiału, gdy pozyskujemy mąkę białą. Oddzieleniu ulegają również zarodki. Ponieważ największe bogactwo witamin i minerałów znajduje się w tych elementach, stąd produkty uzyskane po ich wyeliminowaniu są w nie o wiele uboższe. Dlatego produkty z pełnego przemiału są tak wartościowe, a do ich powstania użyte jest całe ziarno z łupiną, warstwą aleuronową oraz zarodkiem. Najlepsze dla naszego zdrowia są produkty ze zmielonych całych ziaren, np. chleb czy makaron.
W tym materiale omówimy kolejną część składową zboża jaką jest zarodek. Najpopularniejsze są zarodki pszenne otrzymywane z ziaren pszenicy. Mniej popularne, lecz równie zdrowe są zarodki żytnie. Zarodki to przede wszystkim bogate źródło białka roślinnego, którego zawartość w 100g wynosi ponad 26g. Oprócz tego obecne są w nich witaminy z grupy B, które mają dobroczynny wpływ na stan naszego układu nerwowego, pokarmowego, skóry i naszej odporności. Witamina E natomiast jest silnym antyoksydantem, który pozwala nam walczyć z wolnymi rodnikami i zapobiegać starzeniu się organizmu. Działa ochronnie na serce i naczynia krwionośne, poprawia kondycję naszej skóry. Kolejnym istotnym elementem dla zachowania zdrowia sa minerały, których nie brakuje w zarodkach. Możemy w nich znaleźć magnez, potas, żelazo, miedź i cynk, fosfor, wapń, selen. Obecność tych pierwiastków pomaga w prawidłowym działaniu układu sercowo-naczyniowego i krwiotwórczego, wspomagają one pracę naszego serca i mięśni, wzmacniają nasze kości, dbają o zdrowy wygląd naszej skóry, paznokci i włosów. Co niezwykle ważne pomagają w walce z infekcjami i chorobami, gdyż zapewniają prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Zarodki to również bogactwo błonnika, który ma dobroczynne działanie na poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz pomaga w regulowaniu pracy przewodu pokarmowego, m. in. pomaga w wypróżnianiu oraz zapewnia uczucie sytości na dłużej, gdyż pokarm z błonnikiem jest dłużej trawiony i silnie pęcznieje w żołądku. Dodając do tego niski indeks glikemiczny zarodków, widzimy iż są one świetnym rozwiązaniem dla osób na diecie i dbających o linię, diabetyków, gdyż nie tylko wspomagają przemianę materii, ale również zapobiegają napadom niepohamowanego głodu i nagłym zmianom wartości cukru we krwi. Codzienne wzbogacenie naszej diety o zarodki przyniesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Możemy je dodawać i miksować przygotowując różnego rodzaju koktajle, sprawdzą się jako dodatek do jogurtów i twarogów, sałatek, zup, past i dipów.