Wyszukane rozwiązania na każdą zgagę

powrót
HOME > PORADY

Jedzenie bez zgagi

Chcesz się pozbyć pieczenia w przełyku? Zobacz, CO, JAK i KIEDY jeść.

CO? Zapewne już wiesz, że niektóre pokarmy mogą wywoływać zgagę. Najczęściej są to produkty kwaśne, tłuste, mocno przyprawione, czekolada czy używki. Unikaj dań, po których czujesz się gorzej. JAK? Częstszemu występowaniu nieprzyjemnych objawów, sprzyjają również zbyt obfite posiłki. Dlatego jedz mniej, za to 5-6 razy w ciągu dnia. Zadbaj o spokojną atmosferę i wolne tempo. Szybkie jedzenie wiąże się z połykaniem większych ilości powietrza, co może przyczyniać się do refluksu. Unikaj także kładzenia się bezpośrednio po posiłku. KIEDY? Nie spożywaj późnych kolacji. Ostatni posiłek zjedz 3 godziny przed snem. 

wróć