Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Podobno grillowanie to narodowy sport Polaków. Chociaż koronawirus znacznie opóźnił dla wielu z nas sezon na przysmaki z rusztu, to powoli wracamy do „normalnego” życia, a wraz z nim do naszych nawyków. Jak to jest z grillowaniem? Jest zdrowe czy nie?
Przede wszystkim zacząć należy od tego, że jak zawsze - najważniejszy jest umiar. Z całą pewnością spożywanie potraw pieczonych nad ogniem kilka razy w tygodniu nie będzie zdrowe, ale jeżeli ograniczymy je do 2-3 razy w miesiącu, na pewno nic złego się nam nie stanie. Dlaczego powinniśmy ograniczać grillowanie? Podczas obróbki termicznej w temperaturze wyższej niż 200 stopni Celsjusza, w tłuszczach i białkach powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, m.in. bezno-alfa-piren, który ma udowodnione działanie rakotwórcze. Dlatego ważne jest, aby opiekać mięsa nad ogniem, nie w ogniu. Im więcej tłuszczu trafia na rozgrzane drewno czy węgiel, tym więcej szkodliwych substancji się wytwarza i osiada na naszym jedzeniu. Jakich jeszcze zasad powinniśmy przestrzegać?
1. Używaj tacek aluminiowych
Dzięki temu wytopiony tłuszcz w mniejszym stopniu będzie skapywał na rozżarzony brykiet, a sama potrawa będzie pieczona nad ogniem.
2. Używaj brykietu lub węgla pochodzącego z drzew iglastych, nie zawierającego żywicy
Podczas spalania żywica wydziela szkodliwe substancje. Dodatkowo pamiętaj, aby nie rozpalać grilla przy pomocy gazet, kartonów czy lakierowanego drewna, wszystkie z tych produktów również są potencjalnie szkodliwe dla naszego zdrowia. Sprawa ma się podobnie z rozpałkami, dokładnie sprawdzaj ich skład.
3. Grilluj chude mięsa
Z grillem kojarzy się raczej tłuściutka i soczysta karkówka, jednak jeżeli chcemy, aby było zdrowiej, wybierajmy chudsze mięsa. Jeżeli schab jest dla Was zbyt suchy i łykowaty, postawcie na kurczaka - udziki nadadzą się do tego wspaniale. Są jeszcze ryby! Zawinięte w folię aluminiową, doprawione odrobiną ziół, masła i skropione cytryną są wyśmienite.
4. Dbaj o czystość grilla
Czyść ruszt po każdym użyciu grilla. Tłuszcz, który na nim osiada i przypala się jest źródłem niezdrowych polimerów kwasów tłuszczowych. Im go więcej, tym więcej szkody dla nas.
5. Marynuj mięsa
Przede wszystkim nie kupuj gotowych i zamarynowanych kawałków mięs. Po pierwsze dlatego, że nie jesteś w stanie ocenić świeżości produktu, a po drugie - nie masz pewności co do składu marynaty. Przygotuj marynatę samodzielnie, mieszaj zioła, wówczas w pełni wykorzystasz ich antyutleniający potencjał (zmniejszający wytwarzanie szkodliwych dla zdrowia substancji).
Smacznego!