Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Zgaga to objaw bardzo powszechny. Przejedzenie, stosowane leki (np. środki przeciwzapalne, przeciwkrzepliwe czy przeciwdepresyjne), duża ilość kawy, palenie papierosów, ostre przyprawy, stres, wyczerpanie psychiczne lub fizyczne, długotrwałe napięcie nerwowe – to tylko początek długiej listy przyczyn tej dolegliwości. Mało kto jednak może zdawać sobie sprawę, ale zgaga często pojawia się także po… imprezie, szczególnie jeśli była ona zakrapiana alkoholem.
O niekorzystnym wpływie alkoholu etylowego na przewód pokarmowy napisano już bardzo wiele publikacji naukowych. Z całą pewnością wiadomo, że napoje wyskokowe mogą przyczynić się do znacznego podrażnienia błony śluzowej górnego odcinka przewodu pokarmowego. Te niekorzystne zmiany związane są z cofaniem się kwaśnej treści pokarmowej z żołądka do przełyku, co skutkuje pojawieniem się uczucia palenia, a nawet kwaśnym posmakiem w ustach. Co więcej, jak wykazano dolegliwości te przybierają na nasileniu w sytuacjach, kiedy nasz przewód pokarmowy pracuje wolniej np. kiedy długo przyjmujemy pozycje siedzącą. Ma to miejsce m.in. przy okazji rodzinnych imprez okolicznościowych lub przy świątecznym stole, kiedy przez długi czas nie możemy (albo nie chcemy!) odejść od stołu. Należy także zwrócić uwagę, że duża ilość alkoholu może także istotnie zaburzać funkcjonowanie wątroby – narządu, który przecież też uczestnicy w procesach trawienia (wątroba wydziela m.in. żółć, która pomaga w trawieniu tłuszczów).
Zgaga po alkoholu może nasilić się również w godzinach wieczornych lub popołudniowych. W jednym z badań odnotowano, że wypijanie alkoholu zaraz przed snem zwiększa częstość i nasilenie zarzucania soku żołądkowego w godzinach nocnych. Wpływa to nie tylko na niewłaściwą pracę przewodu pokarmowego w tym czasie, ale również istotnie obniża jakość snu np. utrudnia zasypianie i powoduje częste przebudzenia w środku nocy.
Jeśli zgaga po alkoholu zdarza się często, powinniśmy przede wszystkim zadbać o zmianę dotychczasowego stylu życia. Najbardziej istotne wydaje się ograniczenie do minimum imprez, w trakcie których na porządku dziennym jest duża ilość alkoholu, papierosów i ciężkostrawnych posiłków. Szczególne środki ostrożności w tym względzie powinny wdrożyć osoby z czynnikami ryzyka choroby wrzodowej i refluksowej np. przyjmujące dużą ilość leków przeciwzapalnych i przeciwbólowych, palący papierosy czy pacjenci z „aktywną” (czyli zjadliwą) postacią bakterii Helicobacter pylori.
Jeśli z kolei zgaga po alkoholu zdarza się sporadycznie, warto sięgnąć po doraźny preparat na zgagę. W tym jednak przypadku należy bezwzględnie zapoznać się z jego ulotkę, ponieważ – jak wiemy – wiele leków wchodzi w niekorzystne interakcje z alkoholem, które mogą prowadzić do kolejnych dolegliwości, niekoniecznie związanych tym razem z przewodem pokarmowym.