Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Pełna rozrywki noc sylwestrowa wypełniona tańcem, zabawą, fantazyjnymi napojami wyskokowymi oraz obfitująca w różnego rodzaju przekąski i sycące dania może stracić swój urok i blask za sprawą dolegliwości trawiennych grożących biesiadnikom wskutek wymieszania wielu rodzajów jedzenia i napojów. W obliczu pojawiającej się zgagi, niestrawności bądź przejedzenia trudno o utrzymanie noworocznego szampańskiego nastroju.
W związku z wysokim prawdopodobieństwem wystąpienia ogólnie ujętych zaburzeń trawiennych, jakie pojawiają się po spożyciu mieszanki różnego rodzaju składników na czele z tłuszczem i alkoholem warto rozsądnie zaplanować menu dostosowując je do charakteru przyjęcia…. a dla zapewnienia zdrowej zabawy do samego rana, kierować się zdecydowanym rozsądkiem w spożywaniu napojów wyskokowych.
Zastawiając stół na sylwestrowy wieczór warto zaproponować gościom zdrowe przekąski i dania złożone z dużej ilości warzyw i owoców, a nasz układ pokarmowy odwdzięczy się zachowaniem harmonii i spokoju. Dlatego też na talerzu zamiast tłustych mięs i sosów mile widziane będą ryby, drób i owoce morza.
Idealną przystawką może stać się sałatka ze świeżych owoców powstająca ze zmieszania pokrojonych bananów, pomarańczy, kiwi, ananasa oraz winogron.
Ciekawą propozycją są także krewetki, które można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno pod postacią wielu sałatek. Gorące krewetki przysmażone na maśle ze świeżą natką pietruszki, podane na sałacie z pomidorkami koktajlowymi i odrobiną sosu winegret zapewnią rozkosz nie jednemu podniebieniu, a smażone z ząbkami czosnku krewetki wybornie smakują również na zimno.
Popularna sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros także może stać się bohaterką sylwestrowej nocy. Przysmażony w kawałkach filet kurczaka, doprawiony przyprawą typu gyros, przekładany warstwami papryką, kapustą pekińską, ogórkiem kiszonym oraz sosem na bazie keczupu i jogurtu naturalnego stanowi sycącą, a zarazem dość lekką propozycję, (oczywiście pod warunkiem przysmażenia na niewielkiej ilości tłuszczu i rozsądnego użycia ostrych przypraw, które w nadmiarze mogą stać się jedną z przyczyn zgagi).
Kolorystyczne urozmaicenie stołu może stanowić także sałatka przygotowana z mieszanki świeżych sałat ze świeżymi pomidorami, oliwkami i serem feta.
Potrawy i sałatki przygotowujmy ograniczając ilość używanego tłuszczu, w trosce o wrażliwe przewody pokarmowe gości można zrezygnować z cebuli, a i czosnek do krewetek ma być jedynie skromnym dodatkiem.
Przypomnieć należy, iż napoje alkoholowe często stają się nie tylko przyczyną porannego spadku samopoczucia i bólu głowy, ale także powodują zgagę i zakwaszają organizm, stąd w trosce o noworoczny nastrój i zdrowie warto je jedynie degustować.
Na złagodzenie szumu szampanowych bąbelków w głowie przygotować można rozgrzewający kapuśniak (oczywiście z kiszonej kapusty), korzystnie wpływający nie tylko na trawienie, ale także łagodzący tzw. „syndrom dnia wczorajszego”.
Rozgrzewający kapuśniak przygotowujemy gotując kiszoną kapustę oraz biodrówkę wieprzową w osobnych naczyniach. Biodrówkę i kapustę gotujemy około 30 minut, po czym dodajemy do mięsa włoszczyznę i pozostawiamy na ogniu kolejne pół godziny. Po tym czasie mięso i włoszczyznę przekładamy do garnka z wywarem z kiszonej kapusty. Dodać można także gotowane przez 15 minut w wodzie z mięsa ziemniaki. Zupę doprawiamy dla smaku i według uznania dodać można przecier pomidorowy oraz przysmażoną cebulkę. Całość chwilę podgotować dla ujednolicenia smaku. Zupę podawać można z pieczywem.
Propozycja jadłospisu została dobrana w kontekście zapewnienia witamin i wartości odżywczych wspomagających organizm w podtrzymaniu dobrej kondycji w czasie całonocnych szaleństw związanych z powitaniem nowego roku. Jednakże należy pamiętać, że niezależnie od jadłospisu dla uniknięcia dolegliwości gastrycznych najlepszym rozwiązaniem jest rozsądek i umiar, a w nowym roku niech panuje jedynie dobry nastrój i zdrowie!