Wyszukane rozwiązania na każdą zgagę

powrót
HOME > PORADY

Refluks? Poznajmy czynniki ryzyka

Choroba refluksowa przełyku - bo okazuje się, że taka jest funkcjonująca na naukach medycznych nazwa tej choroby - to zespół dolegliwości wywołanych zarzucaniem, czyli… refluksem treści pokarmowej z żołądka z powrotem do przełyku. Temu niekorzystnemu procesowi niemal od razu towarzyszą niekorzystne i uciążliwe objawy takie jak: zgaga, uczucie pieczenia w klatce piersiowej, puste odbijanie, chrypka, kaszel, a nierzadko także wrażenie cofania się pokarmu (ale najczęściej, bez odruchu wymiotnego). 

Zła dieta główną przyczyną?

Choroba występuje dość często (objawy występujące raz na tydzień mogą dotyczyć nawet 20 proc. populacji krajów rozwiniętych), a jej przyczyny są różnorodne. Jedną z ważniejszych jest nieprawidłowa dieta obfitująca w pokarmy tłuste, czekoladę, przyprawy, napoje gazowane, cytrusy i kawę. W ocenie ekspertów, nawet ich częściowa eliminacja z codziennej diety może zmniejszyć częstość i nasilenie jej symptomów. Istotne znaczenie mają również używki, wśród których czołowe miejsce zalicza się nadużywanie alkoholu i palenie papierosów. W tym przypadku panuje bardzo prosta zasada: im są częściej po nie sięgamy, tym ryzyko przykrych dolegliwości jest większe. Warto wiedzieć, że czynniki te sprzyjają również mocno rozwojowi innej choroby przewodu pokarmowego, jaką jest choroba wrzodowa. Jeśli więc je odstawimy, ryzyko wystąpienia poważnych objawów ze strony układu trawiennego znacząco się zmniejszy. 

Leki i choroby

Okazuje się, że stosowane przez nas leki także mogą przyczynić się do refluksu. W pierwszej kolejności należy tu wymienić doustną antykoncepcję, a także szeroką gamę preparatów kardiologicznych m. in. tych stosowanych w nadciśnieniu tętniczym czy chorobie niedokrwiennej serca. Szczególną uwagę zwróćmy m. in. na preparaty należące do grupy blokerów kanałów wapniowych np. amlodypinę, felodypinę, lerkanidypinę, oraz na tzw. azotany – stosowane z kolei w chorobie wieńcowej. 

Mało kto wie, ale refluks może być także tzw. chorobą współistniejącą, czyli może występować „w towarzystwie” innej przewlekłej choroby. Tak się dzieje nierzadko w przypadku cukrzycy, twardzina układowa (choroba, której przyczyny nie są znane, związana z włóknieniem narządów wewnętrznych), zespołu jelita drażliwego czy niektórych zaburzeń hormonalnych związanych m. in. z funkcjonowaniem tarczycy 

Ciąża też?

Ciąża jest istotnym czynnikiem ryzyka choroby refluksowej z 2 powodów. Pierwszym są zmiany hormonalne, do których dochodzi w tym okresie. Przyczyniają się one do rozluźnienia mięśniówki gładkiej układu pokarmowego. Po drugie, w ostatnim trymestrze ciąży, na skutek powiększającej się macicy, dochodzi do zmian anatomicznych sprzyjających zarzucaniu treści pokarmowej do przełyku. 

wróć