Wyszukane rozwiązania na każdą zgagę

powrót
HOME > PORADY

Przepisy na domowe lody.

Kalendarzowe lato zbliża się do nas wieeelkimi krokami, pierwsze naprawdę ciepłe dni są też już za nami (a przed nami jest ich jeszcze więcej). Co kojarzy się nam z tą gorącą porą roku? Lody, oczywiście!

Sklepowe lodówki przepełnione są różnego rodzaju lodami. Na patyku, w kubeczku, w rożku. Mamy ich do wyboru, do koloru. Niestety, musimy zdawać sobie sprawę z tego, że takie „gotowe” słodycze nie należą do najzdrowszych. Nierzadko ich podstawę stanowi tłuszcz, cukier i konserwanty. Oczywiście na rynku możemy dostać lody o doskonałym składzie, ale jest jeszcze jeden sposób, jak cieszyć się zdrową, zmrożoną przekąską - można przygotować ją samemu (i jest to niezwykle proste)!

Podstawą do stworzeni zdrowych lodów, które proponujemy są następujące składniki:

1.Banany

Nadadzą lodom słodki smak, dzięki nim deser nie będzie potrzebował dodatkowej porcji cukru. Są doskonałym źródłem witamin (A, C, E, K, z grupy B) oraz składników mineralnych - przede wszystkim potasu, ale także magnezu i fosforu. Dodatkowo kryją w sobie błonnik pokarmowy, który nie tylko da poczucie sytości, ale także bierze udział w regulowaniu pracy przewodu pokarmowego.

2.Truskawki

Właśnie trwa na nie sezon. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Stanowią bardzo dobre źródło witaminy C, a dodatkowo pektyny (pobudza pracę jelit) oraz kwasów organicznych (przyspieszają przemianę materii).

3.Masło orzechowe

Ważne, aby wybrać to o dobrym składzie, bez utwardzanych tłuszczów, zawartości cukru. Bez trudu znajdziemy takie, które stworzone zostało jedynie z prażonych orzechów arachidowych. Owszem, jest kaloryczne, jednak spożywane w odpowiednich ilościach, dostarczy do organizmu wielu pożywnych składników. Jest to m.in. pełnowartościowe białko, błonnik pokarmowy, witamina E, nienasycone kwasy tłuszczowe.

Przy użyciu tych trzech składników jesteśmy w stanie przygotować pyszne lody. Na porcję dla 4 osób będzie potrzeba: 2 bananów, 4 łyżeczki masła orzechowego, dużą garść truskawek. Proces musimy rozpocząć od obrania i pokrojenia bananów w plasterki. W kolejnym kroku układamy plasterki bananów obok siebie, np. na talerzu i wkładamy je do zamrażarki. Zostawiamy je tam, aż się zmrożą. W tym czasie rozgniatamy widelcem truskawki. Kiedy banany są już twarde, wkładamy je do misy blendera, dodajemy masło orzechowe i miksujemy je na gładką masę. Wykładamy masę do foremek na lody/pojemnika, następnie dodajemy truskawki i ponownie mrozimy. Pozostaje już tylko czekać, aż będą miały odpowiednią konsystencję i delektować się ich wyśmienitym smakiem. Smacznego!  

wróć