Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Sklepowe lodówki przepełnione są różnego rodzaju lodami. Na patyku, w kubeczku, w rożku. Mamy ich do wyboru, do koloru. Niestety, musimy zdawać sobie sprawę z tego, że takie „gotowe” słodycze nie należą do najzdrowszych. Nierzadko ich podstawę stanowi tłuszcz, cukier i konserwanty. Oczywiście na rynku możemy dostać lody o doskonałym składzie, ale jest jeszcze jeden sposób, jak cieszyć się zdrową, zmrożoną przekąską - można przygotować ją samemu (i jest to niezwykle proste)!
Podstawą do stworzeni zdrowych lodów, które proponujemy są następujące składniki:
1.Banany
Nadadzą lodom słodki smak, dzięki nim deser nie będzie potrzebował dodatkowej porcji cukru. Są doskonałym źródłem witamin (A, C, E, K, z grupy B) oraz składników mineralnych - przede wszystkim potasu, ale także magnezu i fosforu. Dodatkowo kryją w sobie błonnik pokarmowy, który nie tylko da poczucie sytości, ale także bierze udział w regulowaniu pracy przewodu pokarmowego.
2.Truskawki
Właśnie trwa na nie sezon. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Stanowią bardzo dobre źródło witaminy C, a dodatkowo pektyny (pobudza pracę jelit) oraz kwasów organicznych (przyspieszają przemianę materii).
3.Masło orzechowe
Ważne, aby wybrać to o dobrym składzie, bez utwardzanych tłuszczów, zawartości cukru. Bez trudu znajdziemy takie, które stworzone zostało jedynie z prażonych orzechów arachidowych. Owszem, jest kaloryczne, jednak spożywane w odpowiednich ilościach, dostarczy do organizmu wielu pożywnych składników. Jest to m.in. pełnowartościowe białko, błonnik pokarmowy, witamina E, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Przy użyciu tych trzech składników jesteśmy w stanie przygotować pyszne lody. Na porcję dla 4 osób będzie potrzeba: 2 bananów, 4 łyżeczki masła orzechowego, dużą garść truskawek. Proces musimy rozpocząć od obrania i pokrojenia bananów w plasterki. W kolejnym kroku układamy plasterki bananów obok siebie, np. na talerzu i wkładamy je do zamrażarki. Zostawiamy je tam, aż się zmrożą. W tym czasie rozgniatamy widelcem truskawki. Kiedy banany są już twarde, wkładamy je do misy blendera, dodajemy masło orzechowe i miksujemy je na gładką masę. Wykładamy masę do foremek na lody/pojemnika, następnie dodajemy truskawki i ponownie mrozimy. Pozostaje już tylko czekać, aż będą miały odpowiednią konsystencję i delektować się ich wyśmienitym smakiem. Smacznego!