Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Jedzenie mocno przyprawionych potraw często wywołuje objawy refluksu. Warto wiedzieć, że pikantna żywność nie wpływa negatywnie na działanie wpustu oddzielającego żołądek od przełyku, ale bezpośrednio podrażnia ten ostatni. Do przypraw, których lepiej unikać przy zgadze, zalicza się czarny pieprz, miętę, pieprz kajeński, curry, goździki, nasiona gorczycy, gałkę muszkatołową i świeży czosnek. Co więcej, winę za dolegliwości gastryczne po ostrych daniach, może ponosić także dodana do nich cebula. To warzywo rozluźnia mięśnie wpustu (co umożliwia zarzucanie soku żołądkowego) i działa drażniąco na przełyk. O czym pamiętać? Choć każdy organizm reaguje indywidulanie, to na ogół suszone zioła i przyprawy są lepiej tolerowane niż świeże. Zasada ta obowiązuje także w przypadku czosnku i cebuli.