Wyszukane rozwiązania na każdą zgagę

powrót
HOME > PORADY

Strzeż się tych dań

Niektóre produkty spożywcze przyczyniają się do zgagi. Sprawdź, czego lepiej unikać.

Wpływ na wystąpienie zgagi mogą mieć zarówno zbyt obfite posiłki, jak i konkretne potrawy. Obserwuj, po których produktach czujesz się gorzej i trzymaj się od nich z daleka. Winnymi twoich problemów mogą być zbyt tłuste i bardzo pikantne potrawy. Unikaj też pokarmów kwaśnych, np. pomidorów, sosów pomidorowych i innych produktów, które je zawierają. Ogranicz jedzenie owoców cytrusowych, w tym pomarańczy, grejpfrutów i cytryn. Uważaj też na cebulę, czosnek, czekoladę i miętę. Pamiętaj, że wymienione produkty zaszkodzą ci jeszcze bardziej, jeśli będziesz jeść je same lub na pusty żołądek.

wróć