Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
W przewodzie pokarmowym każdego człowieka obecna jest mikroflora bakteryjna. Mikroorganizmy, które zamieszkują nasze jelita określane są również mianem mikrobioty lub bioty jelitowej. Główne miejsce w tym niezwykle złożonym ekosystemie zajmują bakterie, obecne są również grzyby, wirusy i pierwotniaki jednak ich rola jest w niewielkim stopniu poznana. Prawdopodobnie ich wpływ na organizm ludzki jest niekorzystny, podobnie jak część flory bakteryjnej, która wykazuje działanie chorobotwórcze. Natomiast jednym z zadań prozdrowotnych drobnoustrojów wchodzących w skład mikrobioty jelitowej jest niedopuszczenie do nadmiernego namnożenia się tych chorobotwórczych.
Jelita zdrowego człowieka zamieszkuje ok. 2 - 3 kg drobnoustrojów. Aby zobrazować jak wielka jest to ilość pomoże porównanie z liczbą komórek budujących ciało człowieka. Nasze organizm składa się z ok. 10 bilionów komórek, natomiast nasza mikroflora jest 10-krotnie większa. Pod względem liczby gatunków mikroflora jelitowa obejmuje od 500 do 1000 gatunków, z czego najbardziej zróżnicowana i liczebna jest mikroflora znajdująca się w jelicie grubym (ok. 800 gatunków).
Obecność flory bakteryjnej przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, zwłaszcza układu trawiennego i immunologicznego. Bakterie jelitowe wspomagają procesy trawienne prowadząc do rozkładu resztek pokarmowych w procesie fermentacji do którego dochodzi w jelicie grubym. W efekcie powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są źródłem energii dla komórek nabłonka jelita grubego. Dodatkowo powstałe produkty fermentacji obniżają pH jelit. Ponadto mikroflora jelitowa reguluje gospodarkę mineralną i elektrolitową, gdyż poprawia wchłanianie z jelita grubego jonów wapnia, magnezu, sodu, potasu. Co jest niezwykle ważne bierze udział w syntezie biotyny i witaminy K.
Prawidłowo funkcjonująca mikroflora stymuluje układ immunologiczny w zwalczaniu drobnoustrojów chorobotwórczych (ponad 80% naszej odporności pochodzi z jelit). Oprócz funkcji odżywczej jaką zapewniają bakterie komórkom nabłonka jelit, ich zadaniem jest utrzymanie ciągłości owego nabłonka oraz pobudzenie go syntezy do mucyn. W związku z czym powstaje ochronna warstwa śluzowa, która zabezpiecza nabłonek i jednocześnie chroni nasz organizm przed wnikaniem toksyn i drobnoustrojów chorobotwórczych do krwioobiegu. Dodatkowo bakterie pożyteczne konkurują ze szkodliwymi o miejsce bytowania i składniki odżywcze tworząc warunki niekorzystne dla rozwoju tych drugich. Skutkuje to zahamowaniem ich namnażania co pozwala na zachowanie równowagi w naszym organizmie. Natomiast zmiany w składzie mikroflory jelitowej mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób bądź powodować gorszy przebieg już istniejących, np. dolegliwości oraz infekcje w przewodzie pokarmowym, infekcje układu moczowo-płciowego, alergie pokarmowe, atopowe zapalenie skóry, choroby autoimmunologiczne i wiele innych.