Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Kolorowe, wielosmakowe i fantazyjnie podane… ale czy zdrowe? Otóż okazuje się, że lody stanowiące letni przysmak dzieci i dorosłych mogą być zdrowe!
W zestawieniu z innymi słodyczami lody pod względem kaloryczności nie wypadają najgorzej. Przeciętna porcja lodów śmietankowych bez dodatków (1 gałka) zawiera około 140 kalorii, podczas, gdy batonik z nadzieniem ma ich ponad 200, a kawałek ciasta czekoladowego nawet ponad 300! Ale… lody mogą okazać się niekiedy prawdziwą bombą kaloryczną, a czasem stanowić dodatkowo przyczynę niestrawności.
Desery lodowe z różnego rodzaju dodatkami, polewami czy nadzieniem, a także kolorowe udziwnione lody ze sklepowych zamrażarek mogą przysporzyć nie tylko doznań smakowych, ale także wyrzutów sumienia i zbędnych kilogramów. Jakie lody zatem wybierać?
Okazuje się, ze najzdrowsze jest to, co w składzie ma najmniej (i to zarówno dodatkowych składników jak i cukru). Naturalne lody powinny zawierać przede wszystkim mleko, śmietanę, jajka i owoce, jednakże o taki skład na opakowaniu będzie niezwykle trudno. Zwykle wśród składników dominuje cukier, syrop glukozowo- fruktozowy, mnóstwo syntetycznych barwników, a nawet szkodliwy dla zdrowia olej palmowy.
Sięgajmy zatem nie tylko po to co smaczne, ale także zdrowe. Najwięcej pożądanych wartości odżywczych znaleźć można w sorbetach powstałych przez zmiksowanie mrożonych owoców. Mrożone owoce zachowują zdecydowaną większość wartości odżywczych takich jak witaminy i minerały stąd naturalny sorbet owocowy może być nie tylko idealnym deserem, ale również pożądanym składnikiem diety. Ponadto zawarte w tkankach owoców pektyny i błonnik wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, a obecna w nich fruktoza jest naturalnym zamiennikiem cukru. Takie lody z powodzeniem można przygotować samodzielnie. Do przygotowania naturalnego sorbetu idealne są truskawki, maliny, jagody oraz nadające kremowej struktury banany. Mrożone owoce należy dokładnie zmiksować i odstawić do zamrażarki na kilka godzin. Dla zmiany konsystencji i smaku na bardziej kremowy dodać można mleczka kokosowego lub śmietany i doprawić laską wanilii. Tak przygotowany deser to stuprocentowa pewność dobrego smaku, zdrowia i satysfakcji z podania najbliższym tego co naturalne.