Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Jesienią możemy cieszyć nasze podniebienia wieloma owocami sezonowymi. Są one nie tylko smaczne i soczyste, lecz także bardzo zdrowe. Przyjrzyjmy się bliżej, dlaczego warto jeść tak popularne o tej porze roku jabłka, gruszki i śliwki.
Wielu ludzi z wrażliwym żołądkiem obawia się tych owoców, tymczasem ich spożywanie zalecane jest właśnie osobom, które mają problemy z trawieniem. Jeśli żołądek lub wątroba nie tolerują surowych owoców, z powodzeniem można je upiec. Świetnie smakują z dodatkiem cynamonu. Warto tu wspomnieć, że ta przyprawa ma wiele właściwości leczniczych. Wyciąg z kory cynamonowca cejlońskiego zapobiega wrzodom żołądka, natomiast olejek cynamonowy pobudza wydzielanie soków trawiennych i zapobiega problemom jelitowym. Oba preparaty stosowane są w celu zwalczania biegunek i zatruć pokarmowych.
Wróćmy jednak do owoców. Jabłka poza cennymi witaminami i potasem zawierają również pektyny (błonnik). Regulują one florę bakteryjną jelit, neutralizują toksyny, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Ich jedzenie zaleca się osobom cierpiącym na infekcje jelitowe, uporczywe biegunki, zaparcia, przewlekłe schorzenia wątroby oraz bóle żołądka powiązane z obrzękiem jego błony śluzowej na tle artretycznym. Najlepiej jeść je ze skórką, ponieważ zawiera ona wiele cennych substancji odżywczych. Starte jabłka można podawać małym dzieciom w celu zatrzymania biegunki. Są skuteczne również w przypadku zapalenia jelita cienkiego i okrężnicy. Jabłka z dodatkiem soku cytrynowego ułatwiają trawienie węglowodanów. Ich kwaskowy smak pobudza produkcję śliny w ustach i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym. Ocet jabłkowy, który można zrobić samodzielnie, łagodzi mdłości, ułatwia trawienie białek i tłuszczów. Nie należy go jednak pić, gdy cierpi się na wrzody żołądka lub lekarz zalecił unikanie kwaśnych produktów.
Gruszki również pomagają regulować pracę jelit. Świetnie nawadniają, zawierają też mnóstwo błonnika, dlatego warto je spożywać, gdy cierpi się na zaparcia. W tym celu wybierajmy dojrzałe, miękkie, soczyste owoce. Nie należy jednak przesadzać z ilością, ponieważ ich nadmiar, może spowodować biegunkę. Paradoksalnie jednak gruszki na biegunki również pomagają. Tym razem należy sięgnąć po te twardsze i cierpkie w smaku. Zawierają one dużo garbników, które działają przeciwbiegunkowo. Mogą je spożywać nawet osoby z wrażliwym żołądkiem. Dzięki temu, że zawierają dużo wody nie zalegają w nim i go nie obciążają.
Nie bez przyczyny śliwki dodaje się do takich potraw, jak bigos czy pieczenie o dużej zawartości tłuszczu. Działają one zasadotwórczo i neutralizują nadmiar kwasów żołądkowych. Świeże śliwki regulują trawienie. Zawierają dużo pektyn, dzięki czemu ich regularne jedzenie może być ochroną przed rakiem jelita grubego. Bardzo zdrowe są również suszone owoce. Nie należy jeść ich w dużych ilościach, ponieważ mają właściwości przeczyszczające. Będą jednak zbawienne dla osób cierpiących z powodu zaparć. Wystarczy jeść trzy suszone śliwki dziennie, aby wyregulować pracę układu pokarmowego. W skórce śliwek znajdziemy sorbitol, alkohol cukrowy. Sprzyja on rozwojowi dobrych bakterii w jelitach.