Wyszukane rozwiązania na każdą zgagę

powrót
HOME > PORADY

Letnia dieta

Chociaż „dieta” kojarzy się większości z nas z głodówką, odmawianiem sobie przyjemności i utratą kilogramów, powinniśmy spojrzeć na nią pod innym kątem, a mianowicie jako na sposób żywienia, dzięki któremu wzmocnimy ciało i zdrowie.

Lato to doskonały czas, aby wprowadzić zmiany w domowym menu. Przede wszystkim to pora obfitująca w świeże warzywa i owoce, to z nich powinniśmy czerpać jak najwięcej dobroczynnych składników odżywczych. W dużej mierze to, ile zmagazynujemy ich teraz, będzie pomagało nam w utrzymaniu zdrowia podczas chłodnych jesienno-zimowych miesięcy. To prawdziwe bomby pełne witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego. Dzięki temu ostatniemu składnikowi możemy liczyć na usprawnienie działania układu pokarmowego. Zatem osoby, które walczą o zgrabną, letnią sylwetkę także powinny poczuć się usatysfakcjonowane. 

Skoro wiemy już na jakie produkty powinniśmy przede wszystkim zwracać uwagę latem, warto dodać, że powinny być one składnikiem lekkich, nietłustych dań. Postawmy na sałatki, chłodniki, potrawy przyrządzane na parze czy pieczone. Słuchajmy organizmu, który zazwyczaj sam nam „podpowiada” na co ma ochotę, nie jedzmy na siłę. Upalne dni, odpoczynek na słońcu, powodują, że organizm pracuje na pełnych obrotach, aby wyrównać temperaturę ciała, nie obciążajmy go dodatkowo koniecznością trawienia nazbyt kalorycznych posiłków. Na bardziej obfite w kalorie i tłustsze potrawy przyjdzie pora jesienią i zimą. Ponadto warto włączyć do jadłospisu pokarmy bogate w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, np. ryby, awokado, które pomogą w utrzymaniu w ryzach, nadwyrężoną przez promienie słoneczne, skórę.

Woda, woda, woda! O tym jak ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu wie już chyba każdy z nas. Kiedy temperatury są wyższe i zauważamy, że pocimy się w związku z tym bardziej obficie, uzupełnienie płynów, a tym samym minerałów, jest szczególnie ważne. Unikniemy dzięki temu stanu odwonienia, który niesie ze sobą wiele negatywnych skutków (np. przesuszenie skóry, ból głowy, bolesne skurcze). Musimy pamiętać o tym, że woda stanowi ważny element regulujący procesy przebiegające w naszym organizmie. To dzięki niej m.in. usuwane są szkodliwe produkty przemiany materii, do komórek dostarczane są rozpuszczalne w niej składniki odżywcze, proces metabolizmu zachodzi bez szwanku czy (co szczególnie powinno być dla nas ważne w cieplejszych miesiącach) możliwa jest termoregulacja. Kiedy organizm czuje, że jego temperatura wzrasta, produkuje pot, który parując z powierzchni skóry, schładza ciało. Pamiętajmy, że nawadniać można się także ziołowymi naparami, sokami czy wodą z dodatkiem sezonowych owoców. 

To trzy najważniejsze filary letniej diety. Ich przestrzeganie jest dziecinnie proste, jeżeli nie masz w zwyczaju zajadania się owocami i warzywami, a zamiast wody wolisz słodkie napoje, zmień to! Gwarantujemy, że szybko zauważysz różnicę.

wróć