Wyszukane rozwiązania na każdą zgagę

powrót
HOME > PORADY

Mięta pieprzowa- ziele i przyprawa w jednym

Ziele mięty znane jest od starożytności, choć odmiana jaką widujemy w naszych ogrodach została wyhodowana w Anglii.

Ziele mięty znane jest od starożytności, choć odmiana jaką widujemy w naszych ogrodach została wyhodowana w Anglii w XVIII wieku z połączenia gatunków mięty nawodnej i zielonej. Nazwę roślina ta zawdzięcza pewnej starożytnej legendzie, według której urodziwa nimfa Minthe zwróciła na siebie uwagę Hadesa, co rozjuszyło jego zazdrosną żonę Persefonę. Aby uchronić piękną nimfę przed zemstą zazdrosnej żony Hades zamienił ją w roślinę, która stała się dla niego święta. 
Mięta pieprzowa, zwana także lekarską jest byliną o pokroju krzewiastym wytwarzającą kłącza zimujące w ziemi, dzięki którym roślina wręcz błyskawicznie się rozrasta. Roślina ta znajduje szerokie zastosowanie w gastronomii, kosmetyce i farmacji, głównie dzięki wysokiej zawartości mentolu- organicznego związku chemicznego o ostrym i przenikliwym zapachu. Mentol jest jednym ze składników olejków eterycznych wydzielanych przez wiele innych roślin nadając im charakterystyczną woń i odświeżający smak. Związek ten wykazuje właściwości znieczulające względem podrażnionych błon śluzowych, a jego spożywanie i wdychanie przynosi błyskawiczne wrażenie chłodu i świeżości. Mentol znajduje zastosowanie przy produkcji leków na przeziębienie, maści przeciwbólowych oraz produktów o właściwościach odświeżających oddech, jak pasty do zębów czy gumy do żucia, orzeźwiających napojów, a przede wszystkim specyfików wspomagających trawienie. 
Liście mięty stymulują wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci wspomagającej trawienie tłuszczy oraz usprawniają pracę jelit. Ponadto olejek miętowy wykazuje działanie przeciwbakteryjne (hamuje rozwój bakterii) i odkażające, a także rozkurczowe, dzięki czemu obniża napięcie mięśni gładkich jakie występuje przy dolegliwościach trawiennych, zaś stosowany przy schorzeniach wątroby i jelit przyspiesza rekonwalescencję. 
Mięta oprócz właściwości prozdrowotnych jest też znakomitą przyprawą, która idealnie podkreśli smak świeżej jagnięciny, drobiu oraz ryb. Świetnie wzbogaca smak i aromat potraw przygotowanych na bazie twarogu, a także wielu sałatek. Zielone listki mięty sprawdzają się jako dodatek w napojach gaszących pragnienie, w fantazyjnych drinkach przygotowywanych na różne okazje, a także udekorują każdy deser.
Roślina posiada także sporo składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, fosfor i magnez, witaminy A, B3 oraz E, stanowiąc także bogate źródło przeciwutleniaczy. Dlatego warto znaleźć miejsce dla tak uniwersalnej rośliny w każdym ogrodzie!

wróć