Wyszukane rozwiązania na każdą zgagę

powrót
HOME > PORADY

Wszystko, co chcielibyśmy wiedzieć o

oznakowaniu żywności

Dlaczego na etykiecie produktu spożywczego znajdują się specjalne oznaczenia wskazujące na rodzaj oraz ilość określonego dodatku do żywności?Główny Inspektorat Sanitarny (GIS)  wskazuje, że służy ono przede wszystkim ochronie zdrowia konsumentów oraz – co równie ważne - umożliwia dokonywanie świadomych wyborów spośród szerokiego asortymentu produktów znajdujących się na rynku. 

Dodatki do żywności oznaczane są za pomocą specjalnego kodu tzw. numeru E. Wykaz tych numerów jest sporządzany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, zaś sam wybór litery do oznaczenia nawiązuje do kontynentu, na którym ono obowiązuje, czyli w tym przypadku do Europy. W świetle odpowiedniej Dyrektywy Komisji Europejskiej, dodatek do żywności może być dopisany do powyżej listy, gdy: 

  • Istnieje konieczność jego użycia – z punktu widzenia technologicznego 
  • Nie służy ono wprowadzenia w błąd konsumentów 
  • Potwierdzono, że dany dodatek do żywności nie przyczynia się do uszczerbku na zdrowiu konsumenta

Poszczególne dodatki do żywności, w zależności od ich rodzaju, pochodzenia i przeznaczenia, zebrane są w odpowiednie grupy. Te zaś z kolei posiadają odpowiednią numerację. I tak: 

  • Zakres od 100 do 199 oznacza barwniki 
  • 200 – 299 – konserwanty 
  • 300 – 399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości 
  • 400 – 499 - emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.
  • 500 – 599 - środki pomocnicze
  • 600 – 699 - wzmacniacze smaku
  • 900 – 999 - środki słodzące, nabłyszczające i inne
  • 1000 – 1999 - stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne

Co ważne jednak, powyższa lista kodów nie obejmuje dodatków smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi, których zgodnie z prawem Unii Europejskiej nie trzeba umieszczać na opakowaniu, gdy ich stężenie nie przekracza 1 proc. masy całego produktu spożywczego. 

wróć