Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Już za kilka dni najbardziej „jajeczne” święta, czyli Wielkanoc. Jajko oznacza początek, życie czy budzącą się z zimowego snu przyrodę, nic więc dziwnego, że króluje na stołach właśnie podczas Wielkiej Nocy. Jakie wybrać, aby było nie tylko smaczne, ale i zdrowe?
Jajka to jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Pod ich skorupką znajduje się prawdziwe bogactwo drogocennych składników:
- witamin: z grupy B, A, E, D, K2
- aminokwasów: tryptofan, tyrozyna
- kwasów tłuszczowych: omega-3
- pierwiastków: jodu, wapnia, fosforu
Jeżeli chcemy przekazać do organizmu jak najwięcej tych elementów, powinniśmy spożywać jajka w postaci płynnej lub gotowane na miękko.
Niezmiernie ważne jest także to, skąd pochodzą jajka. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na umieszczone na nich oznaczenia, a ściślej mówiąc na pierwszą cyfrę kodu (od 0 do 3), czyli stempelka na skorupce.
3 - jajka z chowu klatkowego
Najtańsze, niestety także i najmniej zdrowe, żeby nie użyć określenia „niezdrowe”. Pochodzą od kur, które zamknięte są w klatkach, nie mają dostępu do światła. Nierzadko są faszerowane hormonami, aby zwiększyć ilość znoszonych jajek.
2 - jajka z chowu ściółkowego
Kury mogą chodzić, ale tylko w ogromnym kurniku (nie wychodzą na świeże powietrze), karmione są standardową paszą.
1 - jajka z chowu wolnowybiegowego
Kura swobodnie chodzi po specjalnym wybiegu na zewnątrz, na noc zapędzana jest do kurnika, dzięki temu oprócz paszy, je np. trawę. Dzięki temu takie jajka są bardziej wartościowe i smaczniejsze.
0 - jajka z chowu ekologicznego
Zdecydowanie najsmaczniejsze i najzdrowsze. Kury żyją wolno i otrzymują ekologiczną paszę.
Przy kupowaniu jaj należy zwrócić uwagę także na ich świeżość, możemy potrząsnąć jajkiem i posłuchać czy nie dochodzi z jego wnętrza „chlupanie”. Takie rozwodnione wnętrze świadczy o tym, że jajko nie jest pierwszej świeżości. Ostateczny test wykonać możemy jedynie w domu. Po rozbiciu żółtko powinno być wypukłe i zwarte, a białko ciągnące i gęste.
Warto sięgać po jajka nie tylko od święta. W koszulkach, na miękko, sadzone czy na twardo - zależnie od sposobu przygotowania mają różną zawartość wartości odżywczych, ale jedno jest niezmienne - ich doskonały smak!