Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Czas najwyższy, aby załagodzić trwający całe dekady spór na temat szkodliwego wpływu soli na zdrowie człowieka!
Przez lata w wielu publikacjach podkreślano, że sól zatrzymuje wodę w organizmie, podnosi ciśnienie krwi i powoduje rozwój chorób serca. Owszem bezdyskusyjnie nadmiar tej przyprawy przynosi negatywne skutki zdrowotne, ale… przecież wszystko w nadmiarze nam szkodzi!
Co prawda WHO zaleca, aby nie przekraczać spożycia 5 gram soli- odpowiadającym 1 łyżeczce chlorku sodu w ciągu doby, ale nie powinniśmy także z soli zupełnie rezygnować.
Sól pomaga utrzymać równowagę elektrolitową w organizmie, jest jednym ze składników płynów komórkowych, a także bierze udział w produkcji enzymów. Sód zawarty w soli zapobiega wahaniom pulsu, pomaga utrzymywać właściwe nawodnienie komórek oraz zapobiega gwałtownym skurczom mięśni.
Badania potwierdzają, że odstawienie soli, która ma powodować wzrost ciśnienia tętniczego spowodowany zatrzymaniem wody w organizmie nie zmniejsza jednoznacznie ryzyka zapadalności na choroby układu krążenia, bowiem pacjenci o niskiej zawartości we krwi minerałów pochodzących z soli również borykają się z nadciśnieniem tętniczym.
Co więcej literatura wskazuje na pożyteczną rolę soli w układzie pokarmowym człowieka. Sól wspomaga usuwanie toksyn oraz ułatwia wchłanianie składników odżywczych. Przyprawa dostarcza również składników niezbędnych do produkcji kwasu solnego w żołądku odgrywającego kluczową rolę w procesach trawiennych.
Skoro wiemy, że nie należy rezygnować zupełnie z soli, to w takim razie jaką wybierać?
Sól stosowana w kuchni powinna zawierać korzystne dla zdrowia minerały, w związku z czym najkorzystniejsza dla naszego zdrowia jest sól pozyskiwana w naturalny sposób, nie poddawana obróbce w bardzo wysokich temperaturach tak jak zwykła sól stołowa. Niektórzy dietetycy radzą, aby z racji zanieczyszczenia oceanów metalami ciężkimi unikać soli morskiej. Wybierajmy sól zawierającą możliwie najwięcej składników mineralnych (poza sodem). Niektóre rodzaje soli himalajskiej mogą zawierać nawet 80 naturalnych minerałów, a czarna sól hawajska aktywny węgiel stosowany na zatrucia pokarmowe i zaburzenia pracy jelit. Według ekspertów składniki mineralne zawarte w soli należą do łatwo wchłanianych przez układ pokarmowy, zatem oprócz poprawy walorów smakowych potrawy i regulacji procesów trawiennych używając dobrej jakości soli z umiarem dostarczamy także cennych minerałów niezbędnych w procesach metabolicznych.