Wyszukane rozwiązania na każdą zgagę

powrót
HOME > PORADY

Rola wątroby

w funkcjonowaniu układu pokarmowego

Wątroba stanowi największy gruczoł w naszym układzie pokarmowym. Jej waga może wynosić od 1300 g do 1500 g u kobiet, a u mężczyzn od 1500 do 1700g. Położona jest wewnątrzotrzewnowo pod przeponą i przykryta jest prawym łukiem żebrowym, co zapewnia ochronę przed mechanicznymi urazami.  W budowie wyróżniamy dwa płaty, a każdy z nich składa się z czterech segmentów. Taki podział wynika z układu rozgałęzień naczyń krwionośnych (tętnicy wątrobowej, żyły wrotnej) i przewodu żółciowego, które uchodzą do tzw. wnęki wątroby. Główną masę wątroby stanowi miąższ zbudowany z komórek wątrobowych nazywanych hepatocytami. Są to podstawowe jednostki strukturalno-czynnościowe tego organu. Spełniają tak wiele czynności fizjologicznych przez co nasza wątroba jest jednym z najważniejszych organów. Bierze ona udział w metabolizmie cukrów, białek i tłuszczy. Wątroba uczestniczy w przemianie węglowodanów w glukozę, która jest głównym paliwem naszego organizmu. Natomiast nadmiar glukozy zostaje przekształcony w glikogen, który stanowi nasz energetyczny materiał zapasowy. Kiedy zachodzi taka potrzeba glikogen jest z powrotem zamieniany w glukozę. Przechowywanie w wątrobie zapasu energetycznego jakim jest glikogen pokazuje kolejną funkcję jaką spełnia wątroba, a jest nią magazynowanie różnych substancji. W miarę zapotrzebowania ulegają one uwolnieniu z wątroby. Oprócz glikogenu możemy tu wyróżnić np. witaminy z grupy B, wit. A, wit. D i K, żelazo. Wracając do zdolności metabolicznych wątroby wyróżniamy jej udział w przemianach białkowych. Ponad 80% białek osocza krwi jest syntezowanych i rozkładanych w wątrobie. Zaliczamy do nich albuminy, protrombinę i fibrynogen, które zapewniają prawidłowe ciśnienie osmotyczne i krzepliwość krwi. W wątrobie dochodzi również do przemiany węglowodanów i aminokwasów w związki tłuszczowe takie jak trójglicerydy, fosfolipidy, cholesterol, lipoproteiny, które są wykorzystywane do budowy błon komórkowych oraz jako źródło energii. Kolejną niezwykle ważną funkcją jest detoksykacja organizmu. Szkodliwe metabolity powstałe w naszym organizmie (przykładem może być amoniak powstający w wyniku rozkładu aminokwasów, który jako związek toksyczny jest przekształcany do mocznika i wydalany z ustroju) jak i substancje toksyczne, które dostarczamy do niego z zewnątrz są neutralizowane w wątrobie, a następnie usuwane. Możemy zaliczyć do nich leki, alkohol i inne używki, trucizny. Niezwykle ważna dla procesów trawienia jest zdolność wątroby do produkcji i wydzielania żółci do dwunastnicy, gdzie uczestniczy w metabolizmie tłuszczy. Produkcja żółci zachodzi nieprzerwanie w wątrobie, natomiast jej nadmiar jest magazynowany w pęcherzyku żółciowym. Bogate unaczynienie wątroby powoduje, iż w ciągu minuty przepływa przez nią ok. 1 litr krwi, której temperatura po opuszczeniu wątroby jest o 1⁰C wyższa, tak więc bierze ona udział w procesie termoregulacji. Nie zdajemy sobie sprawy jak wiele zadań spełnia nasza wątroba i jak ważny jest to organ w naszym ciele.  Każda jej dysfunkcja odbija się na naszym zdrowiu.

wróć