Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Zgaga opisywana jest jako jedna z najpowszechniejszych dolegliwości przewodu pokarmowego. Pieczenie w przełyku, kwaśne odbijanie oraz wrażenie przepełnienia pojawiają się najczęściej po obfitym posiłku lub po spożyciu pokarmów, trawienie których przebiega znacznie dłużej. Zgaga może być też objawem refluksu, czyli cofania się kwaśnej treści pokarmowej w kierunku przełyku. Głównymi przyczynami tej dolegliwości są: niewłaściwa dieta, nadprodukcja kwasu solnego w żołądku, podejmowanie aktywności fizycznej lub pozycja leżąca bezpośrednio po posiłku oraz zaburzenia pracy mięśnia zwieracza w żołądku. Często wśród osób odczuwających różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego używane jest pojęcie niestrawności. Warto przypomnieć, iż niestrawność należy rozumieć jako zespół przykrych objawów związanych z przejedzeniem, pojawia się po spożyciu zbyt obfitego posiłku lub po spożyciu pokarmów, które wymagają znacznie dłuższego trawienia i zalegają w żołądku. Niestrawności takiej nie uważa się za chorobę, a jedynie za skutek pewnego nieumiarkowania przy spożyciu posiłku, chociaż analogiczne objawy mogą towarzyszyć niektórym schorzeniom- np. dyspepsji.
Dyspepsję określić można najprościej jako stan przewlekłej niestrawności. A więc dolegliwości podobne jak przy przejedzeniu występują po każdym posiłku. Przyczyn dyspepsji upatruje się w innych chorobach występujących w organizmie np. wrzody żołądka, choroba refluksowa, stany zapalne trzustki, a nawet zaburzenia związane z psychiką ludzką, takie jak depresja odciskająca swoje piętno na różnych strukturach ciała.
O ile przeciwdziałanie zwykłej niestrawności powinno polegać na zachowaniu pewnego umiaru i właściwej diety, zaś doraźnie zastosować można środki wspomagające trawienie, o tyle w przypadku zgagi często najskuteczniejszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po lek zobojętniający nadmiar kwasu w żołądku. Powyższe rozwiązania nie sprawdzą się z kolei przy dyspepsji, bowiem objawy pozornie takie same jak przy niestrawności i zgadze wywołane są przez inne schorzenia, których leczenie należy niezwłocznie podjąć, w związku z czym kluczowa jest właściwa diagnoza specjalisty.
W związku z często mylną interpretacją podobnych objawów niezwykle ważne jest właściwe rozpoznanie połączone z dokładną analizą potencjalnych przyczyn dolegliwości, bowiem tylko wtedy możliwe będzie zastosowanie leków o właściwym działaniu, które znacznie różni się w przypadku zgagi, niestrawności i dyspepsji. Wiele substancji dostępnych jest bez recepty, ale ich użycie każdorazowo powinno być poprzedzone lekturą załączonej ulotki bądź konsultacją u specjalisty, aby zastosowanie nie było bezskuteczne, a wręcz szkodliwe.