Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
I mało tego! Są integralną częścią naszego organizmu…
Szacuje się, że nasz organizm posiada 90 bilionów bakterii, które mają łączną masę ok. 2 kg! „Wow!” aż samo ciśnie się na usta. Jeszcze większy zachwyt wzbudza to jak dobroczynne działanie dla naszego zdrowia wykazują. Przede wszystkim pobudzają i przyczyniają się do rozwoju układu odpornościowego. Stanowią także tarczę, która uniemożliwia patogenom osiedlanie się w jelitach oraz wnikanie do innych części organizmu. To dzięki nim możliwe jest trawienie substancji, których człowiek samodzielnie nie byłby w stanie rozłożyć. Jakby tego było mało, są bezpośrednim producentem witamin z grupy B, a dzięki temu, że wpływają na utrzymanie odpowiedniego pH w jelicie, wapń, żelazo i cynk łatwiej się wchłaniają. To tylko ułamek pozytywnego wpływu „dobrych” bakterii na nasze ciało.
Na prawidłową florę bakteryjną uwagę powinny zwrócić panie, a szczególnie te, które borykają się z częstymi infekcjami pochwy. Nieprzyjemne pieczenie, swędzenie i częste oddawanie moczu może skutecznie uprzykrzyć życie. Nawracające dolegliwości mogą być skutkiem zachwiania/zniszczenia flory bakteryjnej tego regionu. Jak może do tego dojść? Najczęściej jest to skutek kuracji antybiotykami (antybiotyki nie wiedzą, która bakteria jest dobra, a która nie i niszczą wszystkie drobnoustroje), ale także zażywanie tabletek antykoncepcyjnych, ciąża, używanie tamponów.
Jak zatem zadbać o przyjazne bakterie? Odpowiedź jest prosta, należy zadbać o zdrową, dobrze zbilansowaną dietę. Dobrze urozmaicić ją w fermentowane produkty spożywcze i kiszonki, czyli w m.in. jogurty, kefiry, ogórki kiszone, kapustę kiszoną, zakwas buraczany, kwas chlebowy czy kombuchę. Pomocny będzie także błonik, to nim żywią się bakterie w naszych jelitach. Oczywiście posiłkować możemy się także suplementami, a konkretnie – probiotykami. Zwrócić uwagę musimy jedynie na skład takiego preparatu. Przede wszystkim producent powinien umieścić konkretną nazwę szczepów bakterii, które posiada i ich ilość. Dobry środek powinien zawierać minimum 10 milionów żywych komórek bakteryjnych w ml. W przypadku wątpliwości warto zaczerpnąć porady lekarza lub farmaceuty.
Po raz kolejny możemy przekonać się jak ważne dla naszego zdrowia jest to, w jaki sposób się odżywiamy. Dostarczamy składników budulcowych nie tylko dla komórek budujących nasze ciało, ale także dla mikroorganizmów, z którymi żyjemy w symbiozie. Powiedzenie „zdrowie bierze się z brzucha” nabiera 100% sensu.