Wyszukane rozwiązania na każdą zgagę

powrót
HOME > PORADY

Nadkwasota. Co to jest i jak jej unikać?

Kilka wskazówek jak sobie z nią radzić

Nadkwasotą (nadkwaśnością) nazywamy nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego związane ze wzmożoną produkcją soków trawiennych, w tym kwasu żołądkowego. Należą do nich m.in. zgaga, pieczenie za mostkiem, wzdęcia, mdłości (niekiedy nawet wymioty), kwaśne odbijanie, zaparcia czy nieprzyjemny zapach z ust. Czasami może dochodzić do tego refluks (cofanie się treści żołądka do przełyku). Osoby cierpiące na nadkwasotę mogą również skarżyć się na uczucie pełności w żołądku lub zatkanego przełyku, niestrawność, znużenie, zmęczenie, rozdrażnienie, a nawet bóle głowy. Sporadyczne występowanie tego typu objawów (np. po przejedzeniu się) nie świadczy od razu o nadkwasocie. Powinna nas zaniepokoić ich cykliczność. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób należy postępować, aby nie dopuścić do pojawienia się tego typu problemów zdrowotnych.

Bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Należy ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów (głównie produktów mącznych i słodyczy). Zwróćmy także uwagę, aby w codziennym jadłospisie przeważały produkty o odczynie zasadowym. Należą do nich m.in. kiszonki i owoce cytrusowe (mimo kwaśnego smaku są one zasadotwórcze). Kiszonki sprzyjają też namnażaniu się w jelitach tzw. dobrych bakterii, które wspomagają sprawne funkcjonowanie układu pokarmowego. Niewskazane jest jedzenie smażonych potraw. Zaleca się natomiast rezygnację z picia alkoholu (albo przynajmniej ograniczenie jego spożywania). Ta sama zasada dotyczy również innych używek – kawy, herbaty, a nawet kakao. Na liście produktów do wyeliminowania powinno się też umieścić papierosy, fast foody, gumę do żucia oraz ostre przyprawy.

Należy zwrócić uwagę, w jaki sposób łączymy ze sobą różne produkty spożywcze. Niewskazane jest zestawiane skrobi i białek w jednym posiłku. Nie przejadajmy się. Lepiej jeść mniej, a częściej. Istotna będzie też pora spożywania posiłków. Nieregularność sprzyja nadkwasocie.

Przewlekły stres zawsze jest niezdrowy. Dlatego tak ważna jest umiejętność relaksowania się. Spacer, umiarkowana aktywność fizyczna, przyjemne chwile spędzone z bliskimi, prace w ogrodzie, medytacja, głębokie oddychanie, oddawanie się swojemu hobby, masaże… Sposobów na rozładowanie napięcia jest całe mnóstwo. Warto znaleźć taki, który najbardziej nam odpowiada. Posiłki powinniśmy spożywać w spokoju i powoli. Stres i pośpiech podczas jedzenia działają na naszą niekorzyść.

Niektóre leki (m.in. sterydy, leki psychotropowe, aspiryna) mogą powodować nadkwasotę. Z części z nich nie możemy zrezygnować. Korzyści płynące z ich przyjmowania są często większe niż możliwe skutki uboczne. Jednak gdy tylko to możliwe, staraj się zwalczać różne dolegliwości, np. początki przeziębienia lub lekki ból głowy, naturalnymi sposobami.

Jeśli już zauważysz u siebie objawy, które mogą wskazywać na nadkwasotę, nie lekceważ ich i udaj się do lekarza. Nieleczona nadkwaśność może prowadzić do zmian w błonie śluzowej żołądka, wrzodów, a w skrajnych przypadkach nawet do nowotworów.

wróć