Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Czy kiedykolwiek połykając jedzenie zastanawiałeś się co dzieje się z nim dalej? Okazuje się, że każdy kęs, który pojawia się w naszej jamie ustnej przechodzi długą i skomplikowaną drogę by w końcowym rozrachunku zapewnić nam odżywienie całego organizmu. Jest to jedna z podstawowych czynności życiowych człowieka, którą zaspokaja układ pokarmowy. To dzięki niemu każda żywa komórka naszego organizmu otrzyma składniki pokarmowe niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.
Układ pokarmowy składa się z przewodu pokarmowego oraz gruczołów: ślinianek, wątroby i trzustki. Sam przewód pokarmowy w najprostszy sposób można opisać jako długą rurę, która rozpoczyna się jamą ustną a kończy odbytem. Wzdłuż tej rury przesuwający się pokarm ulega rozdrobnieniu i trawieniu.
Pierwszy etap wędrówki naszego posiłku rozpoczyna się w jamie ustnej, gdzie ulega on rozdrobnieniu przy pomocy zębów i języka oraz miesza się ze śliną wydzielaną przez ślinianki. Tutaj również dochodzi do początkowego rozkładu cukrów złożonych na prostsze związki dzięki enzymom ptialinie oraz amylazie wydzielanej przez ślinianki. Oba enzymy działają jedynie w obrębie jamy ustnej i przełyku, ponieważ w kwaśnym środowisku żołądka zostają one unieczynnione.
Z jamy ustnej pokarm wędruje do gardła, a następnie jest transportowany przełykiem do żołądka, w którego górnej części zostaje zmagazynowane jedzenie dostarczone z przełyku, a następnie przesuwane do jego dolnej części.
Żołądek jest wyłożony błoną śluzową, w której obecne są komórki gruczołowe wydzielające sok żołądkowy. Nasz organizm codziennie produkuje około 1,5 l. soku żołądkowego, w którego skład wchodzą pepsyna (enzym trawienny), kwas solny (posiada on działanie bakteriobójcze i wirusobójcze przez co dezynfekuje pokarm, który dostał się do żołądka oraz zapewnia kwaśne środowisko dzięki czemu uaktywnia pepsynę), śluz (zabezpiecza nasz żołądek przed samostrawieniem), sole mineralne oraz wodę. Sam żołądek składa się z trzech warstw mięśni, które pomagają w rozdrabnianiu pokarmu i zapewniają przesuwanie się treści pokarmowej (ruchy perystaltyczne) do dalszych części przewodu pokarmowego. W wyniku ich działania pokarm zostaje zmieszany z sokiem żołądkowym, dzięki czemu ulega sterylizacji oraz rozpoczyna się początek procesu trawienia. To w kwaśnym środowisku pepsyna rozkłada obecne w naszym posiłku białka na mniejsze elementy tzw. peptydy. Tak zmieszana i nadtrawiona treść pokarmowa zostaje przesunięta do jelita cienkiego, w którym dochodzi do ostatecznego strawienia wszystkich składników pokarmowych. Stąd ulegają wchłonięciu do krwi, która transportuje je do wszystkich komórek naszego ciała.