Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Dzika róża jest w Polsce gatunkiem pospolitym. Do tego ma mnóstwo właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Działanie lecznicze wykazują przede wszystkim jej owoce. Zawierają potężną dawkę witaminy C (dziesięć razy większą niż czarna porzeczka i sto razy większą niż jabłko). Już trzy owoce dzikiej róży pokrywają nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Witamina C poprawia odporność, rozświetla cerę, jest świetnym antyoksydantem (bardzo dobrymi przeciwutleniaczami są także zawarte w owocach dzikiej róży karotenoidy), aktywuje wiele enzymów, poprawia wchłanianie żelaza, wzmacnia dziąsła i zęby, przyspiesza gojenie się ran. Zawarte w owocach dzikiej róży bioflawonoidy pomagają w przyswajaniu tej witaminy. Owoce możemy kupić w sklepach zielarskich, gdzie wchodzą w skład wielu mieszanek. Istnieje też możliwość samodzielnych zbiorów. Jednak warto podkreślić, że suszenie owoców dzikiej róży nie należy do najłatwiejszych. Zbiera się je jesienią, kiedy są już dojrzałe, ale zanim zrobią się miękkie. Trzeba je rozdrobnić, możliwie jak najszybciej, aby nie tracić witaminy C. Następnie przez 10 minut suszymy je w piekarniku w temperaturze 100 °C, by zniszczyć enzymy rozkładające tę witaminę. Potem zmniejszamy temperaturę do 50-60 °C.
Poza witaminą C na wyróżnienie zasługują garbniki (odpowiadają one za cierpki smak owoców). Mają właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Są skuteczne w łagodzeniu problemów związanych z układem pokarmowym, np. uporczywych biegunek, niestrawności, wrzodów żołądka, przy nieżycie, nadkwaśności a także podczas zatruć.
Owoce dzikiej róży zawierają też witaminę A. Poza wspomnianymi już właściwościami przeciwutleniającymi przynosi ona też wiele innych korzyści zdrowotnych. Jest ona niezbędna do utrzymania dobrego wzroku, wzmacnia odporność, wpływa na wzrost, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, zapobiega zakażeniom, pomaga utrzymać w bardzo dobrym stanie skórę, włosy i paznokcie, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych.
Dzika róża może też korzystnie wpływać na psychikę. Zawarte w niej witaminy B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina) odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Tiamina wspomaga ponadto pracę układu sercowo-naczyniowego, natomiast ryboflawina utrzymuje w dobrym stanie m.in. śluzówkę przewodu pokarmowego.
W skład owoców dzikiej róży wchodzą też inne substancje, które pomagają naszemu organizmowi zdrowo funkcjonować. Są to: kwas foliowy, flawonoidy i kwasy organiczne oraz witaminy E i K. Owoców nie należy przechowywać zbyt długo, ponieważ tracą one swoje właściwości prozdrowotne, dlatego też październik (ostatni miesiąc zbiorów) to idealny czas, aby wprowadzić dziką różę do swojego jadłospisu. Jeśli masz problemy z trawieniem, przemianą materii lub brakiem apetytu, warto zacząć od przygotowania leczniczej nalewki.