Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Zgaga będąca oznaką nadmiaru kwasu żołądkowego, jest jedną z najczęściej występujących dolegliwości trawiennych. Spowolnione trawienie tłustych pokarmów, któremu towarzyszy zwiększenie produkcji soków trawiennych, spożywanie dużych ilości kwaśnych owoców i soków, a także alkoholu oraz herbaty dodatkowo rozluźniających mięsień zwieracza przełyku, przyczynia się do pogłębienia problemów związanych ze zgagą. Odczucie zgagi może potęgować także podrażnienie błony śluzowej żołądka przez ostre przyprawy dodawane w sporych ilościach do wielu atrakcyjnych dań często spożywanych i uważanych za przysmaki.
Podstawowym rozwiązaniem problemów związanych z niestrawnością jest zmiana diety poprzez ograniczenie tłustych potraw, alkoholu, kwaśnych owoców i soków oraz słodyczy. Właściwa dieta powinna składać się z lekkich posiłków, spożywanych bez pośpiechu, przy czym ostatni należy spożyć na 2- 3 godziny przed snem. W kuchni warto używać produktów o odczynie alkalicznym np: sałaty, bakłażanów, dyń, migdałów, daktyli, rodzynek oraz zielonych ogórków.
Zielony ogórek posiada bardzo korzystne właściwości przeciwdziałające nadkwasocie. Niemal 97% składu tego zielonego warzywa to woda, a jej spożycie rozcieńcza wysokie stężenie kwasów żołądkowych przy zgadze. Ponadto wszystkie warzywa dyniowate z ogórkiem na czele posiadają zasadowe pH, skutecznie neutralizując nadmiar kwasu solnego. Ze względu na wysokie uwodnienie miąższu ogórka charakteryzuje bardzo delikatny, łagodny i orzeźwiający smak, a warzywo to jest z łatwością trawione przez układ pokarmowy człowieka.
Zielony ogórek w kuchni nie wymaga czasochłonnego przygotowania, będąc znakomitym urozmaiceniem diety, a zarazem dekoracją kanapek, dań głównych i sałatek.
W obliczu nawracającego problemu zgagi warto pamiętać o tym szeroko dostępnym i często niedocenianym warzywie, stanowiącym skuteczny i naturalny sposób walki z nadkwaśnością.