Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Lato w pełni! A wraz z nim to, co ma najlepszego do zaoferowania - pyszne, sezonowe owoce. Wśród nich znajdują się one - soczyste, czerwone - truskawki!
Zajadają się nimi dorośli i dzieci. Cenimy je za orzeźwiający, słodki smak. Nadają się doskonale do deserów, ciast, koktajli, lodów, ale chyba najsmaczniejsze są te zerwane prosto z krzaka. Jedynie umyte, bez zbędnych dodatków. Co ważniejsze - są nie tylko przepyszne, ale i zdrowe. Oto dlaczego warto jeść truskawki.
1.Ze względu na dużą zawartość witaminy C
W szklance truskawek znajdują się aż ok. 82 mg witaminy C, pokrywa to dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej (nawet z nawiązką) na ten składnik. To zdecydowanie więcej niż w analogicznej ilości owoców cytrusowych. Witamina C nieodłącznie kojarzy się nam z odpornością, warto jednak podkreślić także jej działanie przeciwutleniające (chroniące komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników).
2.Regulują pracę jelit.
Zawierają błonnik pokarmowy, który pęcznieje w jelitach i powoduje „wymiatanie” resztek pokarmowych z ich zakamarków. Dodatkowo zawarte w tych owocach pektyny oraz kwasy organiczne, pobudzają układ trawienny i przyspieszają przemianę materii.
3.Pobudzają odporność
I to nie tylko ze względu na obecność witaminy C. Truskawki są źródłem polifenoli, związków, które m.in. mobilizują organizm do walki z patogenami. Dodatkowo obecność bakteriobójczych fitocydów pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych wywołanych właśnie przez bakterie.
4.Są niskokaloryczne!
I to bardzo dobra wiadomość. Bez obawy o figurę możemy delektować się tymi słodkimi owocami. 100 g truskawek to jedynie ok. 34 kcal. Zdrowe, smaczne i nie tuczą - ideał! Jakby tego było mało, dzięki właściwościom moczopędnym pomagają oczyścić organizm z toksyn.
5.To idealna przekąska dla diabetyków
Za słodki smak truskawek odpowiadają łatwo przyswajalne cukry, a konkretnie fruktoza, która metabolizowana jest bez udziału insuliny. Mają niski indeks glikemiczny (IG=40). Co więcej, naukowcy prowadzili badania, które dowiodły, że truskawki zmniejszały powikłania występujące w cukrzycy - nefropatię cukrzycową.