Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Z definicji przyprawy mają za zadanie poprawiać smak, zapach oraz wygląd przygotowywanych przez nas potraw. Będące składnikami roślinnymi już w niewielkich ilościach są w stanie odmienić przygotowywane przez nas dania. Zresztą taka jest ich główna rola w kuchni, a więc nadanie potrawie pożądanego smaku. Jak cenne były przyprawy świadczy fakt, że przez setki lat stawiano je na równi ze szlachetnymi kruszcami i kamieniami. Sprzedawane były w małych ilościach, a handel nimi był bardzo dochodowym źródłem zarobku. Ponadto przyprawy mogą być pomocne w dolegliwościach zdrowotnych, niektóre uznawane są za afrodyzjaki, jeszcze innym przypisywano magiczne właściwości.
Obecnie dużym powodzeniem cieszy się szeroko pojęta kuchnia azjatycka oraz meksykańska. Jak dobrze wiemy potrawy przygotowywane w tych regionach obfitują w pikantne przyprawy, takie jak różnego rodzaju ostre papryczki (np. chilli, serrano, habanero, pieprz kajeński), imbir, czosnek, kurkuma oraz dobrze nam znany pieprz. Oprócz możliwości stworzenia bogatej kompozycji smakowej, ostre przyprawy stosowane są w tych regionach ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne, a więc są naturalnym konserwantem. Dodatkowo zwiększają wydzielanie soków trawiennych przez co ułatwiają trawienie zwłaszcza w przypadku potraw ciężkostrawnych i tłustych. Zawarta w ostrych papryczkach czy pieprzu kapsaicyna poprawia przemianę materii oraz podnosi temperaturę naszego ciała, dzięki czemu mamy większe zużycie energii oraz dodatkowo zmniejsza uczucie głodu. Te wszystkie czynniki sprawiają, że kapsaicyna jest pomocna podczas odchudzania i często stanowi składnik wielu preparatów na obniżenie masy ciała.
Ostre przyprawy okazują się pomocne w walce z wysokim cholesterolem obniżając poziom frakcji LDL, poprawiają też krążenie. Ponadto sprawdzą się w walce z różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniem, ponieważ niszczą bakterie, działają przeciwzapalnie i są bogate w wit. C i A, które wspierają nasz układ immunologiczny.
Ważna jest również ich zdolność do niszczenia wolnych rodników, które jak wiemy biorą czynny udział w uszkadzaniu komórek naszego ciała oraz przyspieszają procesy starzenia przez co łatwiej rozwijają się różnego rodzaju schorzenia. Imbir oraz kurkuma okazują się pomocne w przypadku stanów zapalnych stawów. Natomiast chilli i kurkuma wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Jak widzimy pikantne przyprawy niosą ze sobą dużo dobrego, jednakże nie powinny być używane w nadmiarze, ponieważ mają silne działanie drażniące na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Zdolność do zwiększonej produkcji soku żołądkowego sprawia, że ostrych przypraw powinny unikać osoby, które cierpią na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, refluks czy stany zapalne w przewodzie pokarmowym. Może to prowadzić do nasilenia objawów chorobowych, powodować ból, wzdęcia, zgagę. Z pikantnych przypraw powinny zrezygnować także osoby mające problemy z cerą, gdyż sprzyjają one powstawaniu wyprysków oraz kobiety w ciąży ze względu na możliwość przenikania związków obecnych w ostrych przyprawach do mleka matki.