Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Przyczyn zgagi może być wiele, jednak główne powody tego bardzo powszechnego objawu związane są niewątpliwie z tzw. czynnikami dietetycznymi. Wśród produktów, które częściej mogą wywołać zgagę są m.in. cytrusy, czekolada, tłuste i smażone potrawy, napoje gazowane czy ostre przyprawy. Mało kto jednak wie, że lista składników przyczyniających się do dolegliwości ze strony górnego odcinka przewodu pokarmowego obejmuje również kawę.
Co prawda, zdania na temat kawy są podzielone, jednak nie da się ukryć, że napój ten, szczególnie jeśli wypijany jest w dużych ilościach może powodować objawy przypominające chorobę refluksową. Sugeruje się, że kawa, oprócz działania drażniącego (które nie pozostaje przecież bez wpływu na błonę śluzową przewodu pokarmowego), rozluźnia dolny zwieracz przełyku. Co więcej, napój ten - w zależności oczywiście od gatunku kawy i sposobu jej parzenia - z reguły posiada odczyn kwaśny, co z kolei stymuluje wydzielanie soku żołądkowego.
Czy miłośnicy kawy, którzy cierpią na dolegliwości ze strony układu pokarmowego muszą więc z niej zrezygnować? Nic bardziej mylnego. Specjaliści zalecają jedynie, aby nie przesadzać z jej ilością w ciągu dnia i nie spożywać jej na posty żołądek. Liczba filiżanek kawy, jakie można wypić w przypadku osób, którym często dokucza zgaga jest indywidualna – jednym pomaga redukcja o 1-2 filiżanki, z kolei innym – niemal całkowita rezygnacja z tego napoju.
Jeśli z jakiś przyczyn nie możemy całkowicie zrezygnować z kawy, a zgaga cały czas nas dopada, warto sięgnąć po leczenie objawowe. Wśród preparatów rekomendowanych w tego typu dolegliwościach na pierwszy plan wybijają się tzw. inhibitory pompy protonowej. Grupa ta obejmuje takie substancje czynne jako pantoprazol, omeprazol czy lanzoprazol. Pomimo bardzo podobnego działania, cechą, która odróżnia od siebie wymienione leki jest kwestia interakcji z kofeiną, która jak wiemy jest głównym składnikiem kawy.
Jak wskazują badania, tylko pantoprazol nie będzie wchodził w interakcje z kofeiną, co ni mniej, nie więcej oznacza, że nie będzie zmieniał stężenia tej substancji w organizmie. Wiążę się to z kolei z najmniejszym ryzykiem efektów ubocznych, jakie mogą towarzyszyć spożywaniu produktów z tym powszechnym składnikiem. Warto w tym miejscu nadmienić, że kofeina występuje nie tylko w kawie, ale także w wielu suplementach diety (np. tych dla sportowców), lekach przeciwbólowych czy napojach energetyzujących. W przypadku osób ze zgagą, które je przyjmują także warto kierować się zasadą wskazującą na wybór pantoprazolu jako preparatu preferowanego.