Strona wykorzystuje cookies
Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że będa one zapisane w pamięci urzadzenia końcowego.
Tłuste pokarmy to jedne z najczęstszych wyzwalaczy zgagi. Mało tego, regularne spożywanie tłuszczu w nadmiarze może spowodować utrwalenie nieprzyjemnych dolegliwości. Dlaczego? Jedzenie posiłków bogatych w tłuszcz wpływa na zmniejszenie napięcia mięśni wpustu, których zadaniem jest nie dopuszczać do zawracania treści żołądkowej. Ponadto tłuszcze są trawione powoli. W związku z tym, pokarm i kwasy zalegają dłużej w twoim żołądku. Mają zatem większe szanse na powrót do przełyku i wywołanie zgagi.
Dodatkowo jadłospis złożony z wielu tłustych produktów przyczynia się do zwiększenia masy ciała. Nadwaga i otyłość natomiast powodują wzrost ciśnienia w jamie brzusznej i –podobnie jak tłuszcz – wpływają na rozluźnienie mięśni wpustu. Jeśli to twój przypadek, dolegliwości powinny ustąpić po pozbyciu się zbędnych kilogramów.